Lutfisken est une délicatesse qui appartient à la table de Noël. ou entendu. Et peut-être sur le chemin du retour.
Julgäddan, la charcuterie, absent. Ceux qui ont été pris au printemps ou début de l'automne, torkades och som stenhård lades i blöt på Annadagen, 9 décembre, och var klar att tillredas, liksom lutfisken, på själva julafton.
Men förutom sillen och gravlaxen, bör julbordet, någon av juldagarna, servera fisk. Vilken som helst. Det går bra att skapa en egen tradition. Gärna en filead, benfri, lättsaltad vitfisk som sik, perche, brochet, lake eller torsk. Sjudes försiktigt i lättsaltat vatten eller smörsteks ett par minuter på var sida. När innertemperaturen är 45 grader är fisken klar och läcker! Serveras varm med mandelpotatis och Långåfiskets Julfisksås. Strö gärna över stekta, små fläsktärningar eller knaperstekta strimlor av bacon. Sjud såsen under omrörning på svag värme ca 10 procès-verbal.
Till den traditionen bjuder Långåfisket här på recept för en läcker Julfisksås!
4 personnes
3 msk smör och 1 fiskbuljongtärning smälts i kastrull
4 à soupe de farine de blé. Rörs ner.
3 dl mjölk och sedan 3 dl de crème. Vispa så att det löser sig.
2 msk omrörd Crème fraiche vispas ner
Tillsätt kryddorna:
1 krm mald/mortlad kryddpeppar
1 krm mald/mortlad vitpeppar
2 mortlade kryddnejlikor
1½ krm kanel
1 msk vanlig senap och 1 msk grov, skånsk senap
blandas ner. Gärna ½ msk Dijonsenap om du har. Rör om.
Smaklig spis!
Med detta önskar styrelsen i Långå FVOF och Långåfisket alla sina vänner en smakrik och riktigt
Joyeux noël!
Helgi Jonsson