Lutfisken är en delikatess som hör julbordet till. Eller hörde. Och kanske är på väg tillbaka.
Julgäddan, den delikatessen, lyser med sin frånvaro. Den som fångades på våren eller tidigt på hösten, torkades och som stenhård lades i blöt på Annadagen, 9 december, och var klar att tillredas, liksom lutfisken, på själva julafton.
Men förutom sillen och gravlaxen, bör julbordet, någon av juldagarna, servera fisk. Vilken som helst. Det går bra att skapa en egen tradition. Gärna en filead, benfri, lättsaltad vitfisk som sik, abborre, gädda, lake eller torsk. Sjudes försiktigt i lättsaltat vatten eller smörsteks ett par minuter på var sida. När innertemperaturen är 45 grader är fisken klar och läcker! Serveras varm med mandelpotatis och Långåfiskets Julfisksås. Strö gärna över stekta, små fläsktärningar eller knaperstekta strimlor av bacon. Sjud såsen under omrörning på svag värme ca 10 minuter.
Till den traditionen bjuder Långåfisket här på recept för en läcker Julfisksås!
4 personer
3 msk smör och 1 fiskbuljongtärning smälts i kastrull
4 msk vetemjöl. Rörs ner.
3 dl mjölk och sedan 3 dl grädde. Vispa så att det löser sig.
2 msk omrörd Crème fraiche vispas ner
Tillsätt kryddorna:
1 krm mald/mortlad kryddpeppar
1 krm mald/mortlad vitpeppar
2 mortlade kryddnejlikor
1½ krm kanel
1 msk vanlig senap och 1 msk grov, skånsk senap
blandas ner. Gärna ½ msk Dijonsenap om du har. Rör om.
Smaklig spis!
Med detta önskar styrelsen i Långå FVOF och Långåfisket alla sina vänner en smakrik och riktigt
God Jul!
Helge Jonsson