Efter fem års arbete nådde Långåljusnan projektet sina mål och den 12 juni kunde Per-Ola Persson sätta sig vid spakarna i Jan Larssons stora grävare och lägga den sista stenen på plats i strömsträckan strax ovan Skälningshån. Platsen kommer att bära Per-Olas namn.
– Det är ett omfattande arbete med mycket lovande resultat och väldigt stor betydelse för livet i ån och för sportfisket, säger Per-Ola. Projektet ses som ett bra exempel på hur man kan återställa biotoper och fiskevatten trots nackdelarna med låg vattenföring till följd av kraftproduktion. Det är glädjande. Dessutom har vi byggt in motståndskraft mot klimatförändringar, säger han.
Satsningarna omfattar totalt ca 3,2 miljoner kronor och har varit möjliga att finansiera genom tillförda medel från länsstyrelsen, Hav- och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket och EU, kraftindustrins bygdemedel, kommunen och Sportfiskarna. Långå FVOF har satsat en halv miljon kronor av egna medel. Värdet av ideellt oavlönat arbete beräknas till drygt 500 000 kronor sammanlagt under de fem åren.
I sommarens program ingick även åtgärder i Gruckan som varit hårt flottledsrensad. Gruckan är ett trevligt fiskevatten och viktig för naturlig reproduktion av den lokala stammen av Ljusnanöring. På en vecka genomfördes åtgärderna där. Vissa sträckor har behållits som kulturlämningar från flottningsepoken.
Invigning av de återskapade strömsträckorna i Långåljusnan sker sommaren 2021.