The experiences from the fishing year 2017 stored in the repository of memories and fishing year 2018 begins! A new year is always a noticeable event. A time of summation and reflection, men samtidigt ett tillfälle till perspektiv och längtan till det som ska komma under det nya året. Nya ambitioner, idéer, planer! Nu ska det bli av, bestämmer vi!
summer 2017 kommer inte att minnas som en tid med gott fiske, nåja, det finns naturligtvis undantag, men det dominerande vädret lockade inte till lika många fiskedagar som normalt. Man kan fråga sig om en fiskare bryr sig särskilt mycket om vädret. Denna tåliga och tålmodiga skara som finner gläntor i väderrapporteringen som gör fisketuren och fisket till den upplevelse det alltid är.
Men det blev färre fiskedagar det här året. Inte bara i Långå. Övriga fiskevårdsområden har samma erfarenhet. Och den första tanke som uppstår: är det något fel med vårt fiske? Det är en allvarlig tanke som leder till funderingar av många slag. Varför blev det som det blev? Är det något som vi kan rätta till? Isåfall, hur gör vi då? Vi är ju övertygade om att Långåfisket är
uppskattat.
Det låter lite byråkratiskt att tala om analys, när det gäller en så känslomättad företeelse som sportfisket och dess utövare. Men en styrelse för ett fiskevårdsområde står alltid inför faktum som kräver pålitliga underlag för att kunna hanteras. Vädret kan vi inte göra något åt, eller går det att hantera inverkan även av en sådan naturkraft? And, förmodligen. Det är i alla fall värt att leka med tanken, eller snarare, omtanken.
Långå fiskevårdsområde omfattar fem kvadratmil. Det är ett stort område med ett femtital sjöar, tarns and seals. Dessutom fyra och en halv mil strömmande vatten. Merparten rinner åt ’rätt håll’ i de dominerande västliga vindarna. Och tjärnarna har i allmänhet läplatser även en blåsig dag. Det är skiftande väderförhållanden överallt. Det blåser inte lika mycket på alla ställen. Det finns alltid läplatser även när meteorologerna lovar ihållande vindar som skulle hindra en flugfiskare att precisera sina kast. Och man behöver inte alltid kasta långt. Mulet och regn är bra fiskeväder! Och vi kan ju faktiskt rekommendera ett pålitligt urval av särskilt lämpade ’styggvärsflôgôr’ (ovädersflugor). Och vi har 25 vindskydd och oräkneligt antal skyddade gläntor längs stränderna.
Är det dags att ta fram en egen väderkarta för Långåfisket? En karta som tolkar, tillämpar och tipsar om sportfiskarens möjligheter i varierande väder. And, varför inte! Långåborna är erfarna väderobservatörer med en samlad kunskap som värdefull tillgång. Det finns resurser i byn. Den enkla slutsatsen är att det går att göra något åt allt möjligt, till och med att hantera fiskevädret. Och då gör vi det!
Välkommen till Långåfisket 2018!
Helgi Jonsson