Happy Easter! After all, there is reason to add this Easter as well, where an unprecedented ordeal has affected an entire world. Everyone has something missing among them that the plague has taken away from us. Men mitt bland dessa sorgliga upplevelser kan det smyga sig in ögonblick då vi kan se både glada och hoppfulla ut. Är man intresserad av fiske, visar det sig vara ett sådant område.
Per Gunnar Svensson, PG, en av Långåfiskets trotjänare genom åren, skickade en påskhälsning som gör skäl för ordet Glad!
”Glad Påsk på er!”, skrev han som hälsning från sig och Christina. ”Litet smakprov på fin Grundsjöröding! Ni har gjort det bra med siksaneringen! Det har tagits ett flertal fina fiskar och det roliga är att fisken har en helt annan fetma!” Den bekräftelsen är naturligtvis till glädje, inte bara för styrelsen i Långå fiskevårdsföreningen, utan även för alla andra som finner upplevelser och rekreation i Långåfisket. Och om man vågar tolka tecknen som exempel på effekter av Grundsjöprojektet är även Fortum Sverige AB, Härjedalen, Länsstyrelsen i Jämtlands län och Särvsjöns Samfällighetsförening lika glada som samarbetsparter i projektet.
PG är en i raden som konstaterar att Grundsjörödingens kvalité som matfisk har ökat på senare tid med en större fetthalt. Fett är smakbärare och förklaring till upplevelsen av fiskens smak! Vi noterar även att den så kallade K-faktorn, alltså förhållandet mellan vikt och längd har ökat på senare år även för öring, trout and the perch. Det tolkas som att minskningen av sikpopulationen gynnar övriga fiskarter näringsmässigt.
Påskhelgen är av tradition rödingfiskets höjdpunkt där upplevelsen av vårvintern är som bäst. En del anser att det är bästa tiden på året och det är lätt att hålla med om det även om övriga årstider är starka konkurrenter. I alla fall markerar Påsken slutet på den kärva vintern och skvallrar om vårens antågande. Tillsammans, om än på avstånd, önskar vi varann en riktigt Glad Påsk!
Helgi Jonsson