SvenskaEnglishDeutschFrançais
durch Transposh - Übersetzungs-Plug-In für WordPress

Der Vorsitzende schloss die Versammlung mit einem Dank an die ausscheidenden Vorstandsmitglieder und alle

Das Saiblingsfischen auf Grundsjön wird von denen kommentiert, denen der Fisch ausgeht, und von denen, die sagen, dass sie "gut mit Fisch" werden.. Das Saiblingsfischen auf Grundsjön wird von denen kommentiert, denen der Fisch ausgeht, und von denen, die sagen, dass sie "gut mit Fisch" werden.. Jemand, der einen ganzen Tag ohne Schnuller gefischt hat, fragt sich: „Wo bewahrst du Grundsjörödingen auf?“?

Efter fiske på olika ställen i flera dagar rapporterar ett gäng: ”Vi drog i 2små rödingar som vi släppte tillbaka. Det var en massa lake och sik som vi fick upp. Grundsjörödingen finns inte längre. När man har suttit i så många timmar som vi har och inte fått upp någon röding. Man måste fundera på att sätta ut röding i sjön igen. Siken äter ju upp rödingrommen”. En annan (i samma gäng?) säger ” alla säger samma sak, de sista åren har rödingen gått väldigt mycket tillbaka, obefintligt bestånd. Öring verkar helt ok men röding tillgång en fullständig katastrof.”

Samtidigt har följande rapporterats: ”Var på Grundsjön i onsdags som var toppenväder och bra med fisk. Två fyllde kvoten och dom andra tre fick var sin röding. Vikten var på mellan 450 und 700 gram.” En annan skriver: ”Vi började sportlovet på Grundsjön och det blev ju bra över förväntan störst rödingen var på kilot tror jag”.

All rapportering tas emot och går in som underlag i styrelsens arbete, planer och information.
Reaktionerna är äkta och tas på allvar, säger Helge Jonsson som är ordförande i Långåfisket och styrelseordförande i Grundsjöprojektet, den satsning som är till för att rädda rödingbeståndet i Grundsjön för ’all framtid’.

Sedan slutet av 1970-talet är Grundsjörödingen hotad och om Grundsjöprojektet inte hade funnits skulle katastrofen vara ett faktum idag, er sagt. Räddningsåtgärderna fungerar med reduceringsfiske efter sik och stödåtgärder genom odling och utsättning av befruktad rom på ställen som inte torrläggs.

Det innebär att det faktiskt finns röding i Grundsjön idag men kan naturligtvis inte jämföras med hur det var innan och strax efter sjöregleringen för femti år sen, säger Per-Ola Persson som är kvalitetsansvarig i Långåfisket.

Dessvärre är läget sådant att det inte finns den odlingskapacitet som vi behöver med de villkor som vi måste sätta upp. Vi har gjort ett rejält arbete med att inventera samtliga tänkbara odlingsmöjligheter, men tyvärr, i det närmaste femårsperspektivet finns ingen. Odlingsverksameten är inriktad på odling och uppfödning av slaktfisk.

Inom Grundsjöprojektet fortsätter arbetet med att finna andra former för odling av röding, dels med en mindre anläggning som skulle kunna lokaliseras direkt till Grundsjön, dels med att anlägga dammar i dammen, där rommen inte förstörs tack vare vattentillgång även när dammen töms. I det projektet kommer en förstudie om någon vecka. Det stora problemet idag är att sjöisen lägger sig över rommen och den ’frystorkas’.

Det innebär att vi nu tillämpar en ny strategi som går ut på att ta rom i Grundsjön och sätta ut den, befruktad, på platser som inte riskerar att torrläggas när magasinet töms. Metoden är beprövad och fungerar. Det som då kvarstår som nackdel är näringskonkurrensen med siken innan ynglen når ca 80 Gramm. Det som minskar det problemet åtgärdas genom reduceringsfiske efter sik, en metod som fungerar bra men minskar inte problemet helt, sagt Per-Ola Persson