Långå FVOF leds av en styrelse som består av sju personer med tillhörande funktioner för ekonomi och revision. Arbetsfördelningen inom styrelsen fastställs årligen. För service och kontroll finns 18 certifierade personer i tillsynsverksamheten. Frivilligt oavlönat arbete svarar för den absoluta merparten av verksamheten. Ett femtital personer deltar varje år i arbetet med olika insatser.
Grunden för fiskevårdsföreningen och Långåfisket är uppfattningen om fisket som skyddsvärd naturresurs. Den inställningen har gällt – dokumenterat – i mer än 300 år! Viktigaste styrdokumenten är strategin om bevarande, vård och användning av ursprungliga fiskarter, fiskevårdsplanen som bygger på naturlig reproduktion av fiskarter och biotopvård för vattenlevande organismer i friska vatten med tydligt regelverk för fiskare. Till styrdokumenten hör även den årliga verksamhetsplanen för förvaltning, vård och investeringar samt policys för miljö, datasäkrhet (GDPR), ekonomi och finanser samt identitet, information och marknadsföring.
Försäljningen av fiskekort sker genom ombud och via iFiske.se Avgiften beslutas årligen av höstmötet.
Underhåll, reparationer och nyinvesteringar sköts av frivilliga, ofta oavlönade, krafter eller upphandlas som entreprenad. Ersättningen ligger då i nivå med byggavtalet för Jämtlands län.
Långå FVOF är delägare i Grundsjöprojektet tillsammans med Fortum Sverige AB, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalen kommun samt Särvsjöns bysamfällighet. Projektet syftar till att för all framtid bevara den unika Grundsjörödingen genom reduceringsfiske efter inträngande sik samt stödjande föryngringsåtgärder. Sik som fångas i Grundsjöprojektet tas om hand och avyttras för vidareförädling. Största användare är Härjedalens kommun som serverar Grundsjösik i skolmatsalar och äldreboenden. Entreprenad utförs av Långå FVOF med bland annat reduceringsfiske och föryngringsåtgärder
Konstruktivt samarbete sker med Fortum Sverige AB, länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun, Drömfiske Jämtland/Härjedalen, angränsande fiskevårdsföreningar däribland Messlingens fiskevårdsförening och Särvsjöns bysamfällighet, Sportfiskarna samt offentliga organ som Hav- och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket och SLU.