SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad Midsommar

Midsommar – denna magiska högtid, som för många är så ojämförbart stor att den helt enkelt inte kan jämställas med någon annan helg. Och varför ska man göra det förresten? Varje högtid har sin speciella förankring med det som är unikt för själva årstiden. Vi säger midsommarblomster därför att de blommar just nu. Tioåriga granar blir julgranar när det är jul, även om de finns redan nu. Symbolvärdet infinner sig!

Midsommarfirandet i Sverige är mer utvecklat än i många jämförbara länder. Sedan trettonhundratalet, alltså för snart tusen år sen, börjar de första spåren för det firande vi är med om idag. Det var då som några nunnor ville få någon ordning på midsommarfirandet, en uppgift som poliserna jobbar med än idag. Då var det kyrkan som villa ta hand om ordningen.

Traditioner är sådant man vill vara med om på ungefär samma sätt som tidigare. Som mönster är de osedvanligt användbara, till och med hållbara med dagens nomenklatur. De ingår i kulturarvet. Själva kärnan i våra traditioner består till stor del av symboler och symbolhandlingar. Midsommarstången är inget annat än vår kulturs totempåle som bär våra sommarsymboler av samma skäl och blir hyllade i mytologisk mening med dragning åt det ’gudomliga’. Seder är återuppförande av det vi tyckt om med genomslag inte minst på matbordet. Fisken, osten, brödet och drycken. Och självklart – jordgubbarna! Cajsa Warg (1703 – 69) inledde sina recept med ….’man tager, om man så haver’… ett villkor som gäller även idag. Och i framtiden.

Wästerbottenosten fyller 150 år i år, ofta självskriven på midsommarbordet. Under lika lång tid har de lyckats hålla receptet hemligt. Just den osten finns bara för att den är den den är. I jämförelse kan jag nämna att Långåfisket finns bara i den form det är idag sedan vi hållit på och vårdat hemligheten i mer än tre hundra år! Långåfiskets fyra ädla – öring, röding, harr och sik, har förgyllt midsommaren åt generationer människor här i Långåå-dalen i mer än fyra tusen år. Det är lång tid och hållbar tradition. I tidsperspektivet kan ändå nämnas att Grundsjörödingen varit här i drygt sju tusen år. Och ska förbli här. Det är tradition och symbolhandlingar i det arbetet också, som utförs idag av Långå fiskevårdsförening och Grundsjöprojektet. Det är inte formulerat i stadgar, avtal och arbetsordning därför att det är en självklarhet. Och det är det vi är till för, den tid vi är utlånade hit från Evigheten. Det är begripligt att där ingår vårt ansvar även för midsommarfirandet!

På Midsommarafton höjer vi en skål för sommaren! Gärna med Långå Fiskevatten i glaset! Alltid välkommen hit! Skål!

Glad Midsommar!

Helge Jonsson