Den årliga traditionen med fem dagars fiske i Piteälvens källflöden är till ända. Det är en stor upplevelse i alla avseenden, men i år även en hårdför erfarenhet om risker som man kan utsättas för i vildmarken.
Det är ett gudomligt område med sin natur, scenerier och allt det man kan kalla vildmark. Första dagen fick vi abrupt avbryta vårt fiske då en panikslagen, chockad och förtvivlad ung, tysk man kom springande mot oss och berättade att hans bror fallit i forsen och farit iväg utför de tre fallen, 5 – 8 meter höga. Vi hade prognosen klar för oss. Under de senaste fem åren har tre personer omkommit där genom olyckshändelse. De har uppehållit sig för nära översta fallet och sugits med. För några år sedan en ung man i flytring. Fästmön stod på stranden och såg på.
Mirakulöst nog hade tysken klarat sig trots 7 plusgrader i vattnet och 3 kilometers forsfärd och kunde plockas upp, starkt nedkyld, blåslagen här och där, chockad men vid liv. Räddningshelikoptern lyfte honom till sjukstugan i Arvidsjaur. Och vi tog hand om hans medföljande två kamrater och inkvarterade dem i vår stuga.
En hemsk upplevelse för oss alla men med ett lyckligt slut, inte bara för den 38-årige tvåbarnsfadern utan för oss alla. Hans 27-årige bror, operasångare i Berlin, ville tacka oss med ”ord som inte finns”, men bekräftade ryktet om att Sverige är ”fyllt med vänliga och hjälpsamma människor”. Det tacket räckte mer än väl för oss.
DIN EGEN RISK
Allt fiske och all vistelse i vår natur sker på egen risk. Var och en ansvarar för sin säkerhet genom sitt uppträdande. Den bästa utrustningen är kunskap om var riskerna finns och vad som kan göras om ”olyckan är framme”, som vi brukar säga. Nu är det så att det är inte olyckan som är framme. Det är
vi som närmar oss olyckan, ibland av nyfikenhet, äventyrslust eller ren dumhet. Med några ytterligt få undantag är det ”olyckan” som tar initiativet.
Flytvästen är en billig försäkring! Men den ska vara rätt påtagen och användas hela tiden! Ibland kan man se personer som ”hängt på sig” flytvästen för att fästa den om det ”behövs”. Då är det försent. De självuppblåsande västarna behöver dessutom kontrolleras med jämna mellanrum. Med varje väst finns information om när och hur det måste ske! Ta det på allvar.
Ovanför vattenfall kan ”suget” börja redan ett par hundra meter uppströms. Vid extrema vattenflöden, som nu i Piteälven, även längre upp. Det är inte säkert att det märks på ytan, men, enkelt förklarat, undervattenströmmarna är kraftiga. Modern utrustning, vadarbyxor upp under armarna, flytringar och pontonbåtar liksom kajaker och kanoter ökar risken för att vi blir övermodiga. De får inte användas där. Risken är för stor och aldrig värd att ta.
Utsläppen från kraftverksdammar är ett annat riskområde, till exempel i Långå-Ljusnan. Fiska gärna där. Där finns utmärkt och trevligt fiske. Men! Var noga och uppmärksam på vattenflödet. Det stiger, av förklarliga skäl, långsamt i början och man kan invaggas i tron att man har gott om tid att avrunda fisket och söka sig till land. Så är det aldrig! Var medveten om det. Ta dig omedelbart iland!
Säkerhet handlar om förmåga att bedöma risker mot bakgrund av den kunskap och kännedom man har.
I första hand. Skaffa den kunskapen! Och lär känna det område du ska vistas i. Vilka är farorna?
Säkerhetens nummer två är att veta hur man ska uppträda för att undvika risker och hantera dem ”om olyckan skulle vara framme”. Det är du som bestämmer om du ska träffa olyckan!
Fortsatt skön sommar!
Helge Jonsson