SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Drifta på Långå-Ljusnan

Nu kan du fiska säkrare, enklare och utan att skrämma fisken. Tolv bojar har lagts ut uppströms de bra fiskeställena i Långå-Ljusnan nedströms tunnelutloppet från Långå kraftverk. Där kan man förtöja och fiska av området för att sedan drifta vidare nerströms till nästa boj.
– Den nedersta sträckan tar ett par timmar och blir ett lagom fiskepass. Det är en trevlig ”fisketur”, i en ny betydelse, som inte har varit lika enkel att göra tidigare, men blir det nu, säger Per-Ola Persson, River keeper och kvalitetsansvarig i Långåfiskets styrelse.

Långå-Ljusnan nedströms tunnelutsläppet från Långå kraftverk är en tillgång för sportfiske och friluftsliv. Älven rinner här igenom Långå by med ett tusenårigt kulturlandskap och ängar, betesmarker, trollskog och vackra vyer. Rikt fågelliv. Här är många fiskeplatser med fin öring, harr, sik, gädda och abborre. Även en och annan röding finns. En öringhona på 8,1 fångades här för ett par somrar sedan. Hon sattes tillbaka och är nog kvar än. Här finns gott om plats för många sportfiskare och besökare.

Vattenflödet nedströms kraftverket har ändrat karaktär på senare år. Förr var körningarna i kraftverket mer förutsägbara. Idag måste vattenkraften träda in när vinden mojnar och vindkraftverken stannar, annars blir det problem i elförsörjningen. Det där är ett problem,
säger Per-Ola Persson.

– Vi har lagt ner mycket arbete, funderingar och beräkningar på hur vi kan göra fisket säkrare i första hand, men även för att sprida fisket till fler platser säger Per-Ola. Och vi vill också göra det enklare. Och helst vill vi ha ett ”normalt” flöde. Men det ska vara möjligt att kunna fiska även när kraftverket är igång, kanske inte på högvarv men ändå under hyfsade förhållanden.

En lösning är att lägga ut bojar där man kan förtöja sin båt, kanot eller flytring. Då slipper man ankra med de risker det för med sig. Och man skrämmer inte bort fisken, ger upp och tror att det inte finns nån fisk.

Idén togs in i projekt Långå-Ljusnan som fiskevårdsföreningen drog igång 2015. Fortum Generation har varit med och sponsrat och dessutom har en del bygdemedel beviljats. I den satsningen ingår även röjning av stigar, vindskydd och rastplatser och fler tillgängliga ställen för fiskare.

Grundflak och grusbankar har kartlagts och är kända fiskeplatser sedan länge. Innan kraftregleringen lade byborna nät där. Det har upphört, men fisken står kvar på samma ställen.
– Jag tror vi blir först i landet med den här metoden, säger Per-Ola Persson.

Men han vill rikta ett varningens ord till dem som vadar. Vattenflödet kan öka kraftigt helt utan förvarning och det gäller att ta sig i land, helst på rätt sida av ån.
– Och för alla gäller det självklara att man har flytväst! Rätt påtagen! Hela tiden, manar Per-Ola Persson.