SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Långåfisket

Långå Fiskevårdsområde är ett fem kvadratmil stort område mitt i Härjedalen med upplevelser av intressant sportfiske i friska vatten, fjäll och fjällnära natur, vildmark i skogs- och berglandskap samt ett välskött kulturlandskap med tusenåriga anor. Livskvalité och naturkvalité i harmonisk balans.

Fisket har uppfattats som en skyddsvärd naturresurs i mer än tre hundra år, vilket bekräftas i det äldsta kända dokumentet från maj 1716. Så är det fortfarande med fokus på att bevara, vårda och använda de ursprungliga fiskarterna. Vi odlar inte fisk för utsättning utom regnbåge till byns enda P&T-vatten, Stortjärn, bybornas badtjärn i Långå. Vi satsar på naturlig reproduktion på de lokalt präglade stammarna med sina flertusenåriga stamtavlor. I Långåfisket är det ett begrepp och löfte både åt fisken och fiskaren.

Långåfisket ger Dig ett omväxlande fiske av betydelsefull kvalitet med naturliga bestånd av ädelfisk som öring, röding, harr och sik. Naturligtvis finns även gädda, abborre och regnbåge. Grundsjörödingen är en rikskänd raritet.

Uppfattningarna om fisket varierar med tillfället och fiskaren. En del får ingen fisk, många tycker det var bättre förr, andra säger ’Ingen flugfiskesommar är riktigt komplett utan ett besök vid Långås fina strömmande vatten” eller ’jag får separationsångest när jag måste åka härifrån’!
Väldigt många visar sin uppskattning genom att återvända, år efter år. Generation efter generation. Behållningen av upplevelsen är alltid tyngre än fångsten!

Inom området hittar du lätt nåbara vatten, vissa är öppna hela året. Några tjärnar når du efter en kortare vandring. Barnen har naturligtvis en egen öringtjärn i Långå by.

Ett femtital sjöar, tjärnar och sel, närmare hälften med röding, och ett oräkneligt andra lugnvatten. 45 kilometer omtalat och uppskattat strömfiske bland annat i Mittån, Anån, Gruckån och den outbyggda delen av Rändån. Långåljusnan är känd för sin öring, harr, sik och gädda. Strömsträckorna är återställda från flottledsrensning och har återfått sina naturvärden trots flottning och vattenkraftutbyggnad tack vare ett unikt projekt med omtalade insatser och resultat. Sträckorna är öppna för hullinglöst flugfiske med skyldighet att sätta tillbaka all öring för att gynna uppbyggnaden av den lokala stammen av Långåjusnanöring.

Fisken och dess livsmiljö är vår prioritet nummer ett. Först på andra plats kommer sportfiskare och besökare. Vi får beröm för det. Det bero på vår grunduppfattning om att ’finns det fisk, då finns det fiskare’. Vår service omfattar vindskydd, rastplatser, torrtoa, båtar, skyltade vägar och information som är till för din bekvämlighet, planering och säkerhet.

Vi värnar och har vår egen kompetens i tillräcklig omfattning för att klara förvaltning, utveckling och investeringar. Där och då vi har direkt tillgång till resurser som med kunskap, intresse och lokal kännedom gör värdefulla, ideella insatser. Entreprenader, forsknings- och utvecklingsinsatser upphandlar vi. Under året är ett femtital personer engagerade på något sätt i den organiserade verksamheten för styrning, ekonomi, vård, förvaltning, utveckling och investeringar.

I styrelse och ledningsfunktioner arbetar fjorton personer. Projekt organiseras, leds och bemannas med rätt kompetens och kapacitet för aktuell tid. Ett tjugotal personer är utbildade och certifierade för fisketillsyn, kontroll och som rådgivare åt besökande fiskare. Fyra är certifierade för kontroll och analys genom elfiske. Övriga behärskar sina ansvarsområden med behövlig kvalité och förmåga.

Bra och prisvärt boende finns i Långå by och i Medskogsbygget. Tillgång till guider, däribland Elias Hammarlund som bor i Långå och kan alla vattnen och är känd naturfotograf. https://elias-hammarlund-natur-fiske.webnode.se . Närbelägna Hede, ca 10 minuter med bil, har den övriga service du behöver till fördelaktiga priser.

Långåfisket stöds aktivt av samverkande parter och finansiärer, såsom Länsstyrelsen i Jämtlands län, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket , EU/landsbygdsprogrammet, Region Jämtlands-Härjedalen, Härjedalens kommun, kraftindustrins bygdemedel och Sportfiskarna. Grundsjöprojektet är till för att rädda den unika Grundsjörödingen Projektet ägs och drivs av Fortum Sverige AB, länsstyrelsen, kommunen, Långå FVOF och Särvsjöns bysamfällighetsförening. Den nya satsningen gäller ECOSJÖN – ett projekt som ska bilda en sjö i sjön genom en damm i dammen för att mildra elanvändningens konsekvenser.

Upplevelsen är din! När du vill! Och alltid välkommen åter!

Långå Ljusnan detaljkarta