SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Stängt men öppet

Fiskesommaren 2023 har präglats av våren, värme, torka, skyfall och höga flöden, här och var varvat med normalt sommarväder. Det finns faktiskt väder som kan räknas som sådant. De värsta konsekvenserna av klimatförändringen har vi sluppit, åtminstone bland sådant som syns och kan avläsas på termometern och regnmätaren. Hoten av varmare klimat lagras dock över våra kallvattenberoende ursprungsfiskar, Långåfiskets ädelfiskar! Där kvarstår oron och bekymren. Det är ju inte så att vi står vid den rikedomens ände, men dessvärre är den överblickbara framtiden ett konkret problem.

Men är det allt som vi minns av den här sommaren, nu när fisket stänger? Nej då! Det finns de som kommer ihåg att de inte fick någon enda fisk och de som fick vara med om sitt livs, aldrig tidigare upplevda rekord. Alla övriga finns någonstans däremellan, vilket kanske talar för att fiskesommaren 2023, med vissa undantag åt båda hållen, ändå var rätt hygglig. Det väsentliga är väl ändå att göra egna och nya toppnoteringar. Ungefär som i golfen! Samtidigt fri från annan tävlingsinstinkt än att samla egna upplevelser för harmoni och överlevnad med självaste naturen som källa.

Insektslivet och kläckningarna? Ovanligt lite och på andra tider. Ändå har torrflugefisket varit till belåtenhet, rapporteras det flitigt, vilket inte borde stämma. Är det klimatet, tänker många. Kanske, men kanske ändå inte. Variationer och svängningar har förekommit tidigare, redan innan människan var påtänkt. ”Rocken”, Stora Sjösandsländan, Ephemera Vulgata, och Åsandsländan, Ephemera Danica har hållit på i mer än tre hundra miljoner år och hunnit vara med om det mesta. Man kan bli ödmjuk för mindre.

Från och med den 1 september ’stänger fisket’, men inte helt. Inom Långå fiskevårdsområde är hela Långåljusnan öppen, ett erbjudande som ger fint fiske, till och med jämförs med Emåns havsöringfiske men här i form av toppnoterade sikar i Storfiskeregistret. Fiskejournalisten Lasse Hallberg gör den jämförelsen i det ledande magasinet ’Flugfiske i Norden’, nr 2/2013. Och höstharren, naturligtvis, när hela landskapet står i brand av alla höstens varma färger, luften är klar, temperaturen är behaglig och trängseln har domnat. Fredningstiderna gäller men för harren är de på våren. Det dröjer länge tills det fryser i spöringarna!

Vi kan tacka varann för den här sommaren! Från Långåfiskets utsiktstuvor säger vi – välkommen åter, från och med 1 september.

Helge Jonsson