SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Långåfisket redovisar gott resultat

Säsongen 2024 upplevdes som ungefär normal men med varierande inledning. Antalet sportfiskare var drygt 2 000 inklusive fiskerättsägare med familjer, bybor, stugägare och kortköpare, Det blir ca 10 000 fiske-tillfällen/fisketurer då fiskare i genomsnitt kan besöka flera platser per dag, vecka, säsong och år.

RESURSER Personligt engagemang och insatser är värda stor uppskattning! De är en del av Långåkulturen, intygade ordföranden Helge Jonsson i sitt inledningstal till årsmötet som hade lockat 26 personer. Under 2024 har 54 personer varit engagerade i verksamheten. Värdet av frivilliginsatser beräknas till ca en halv miljon kr. Till detta kommer värdet av samarbeten och extern medfinansiering. Samverkan sker med relevanta aktörer som länsstyrelsen, Region Jämtland-Härjedalen, kommunen, Fortum Sverige AB och Sportfiskarna i sammanhang där ytterligare kompetens och finansiella resurser behövs.

EKONOMI & FINANSER Ekonomiska förutsättningarna bygger på att det finns ett visst kapital för föreningens ansvarsområden, åtaganden i avtal och
styrelsens handlingsutrymme för uppgjorda planer. Inga investeringar påbörjas annat än att de är fullt finansierade i förväg. Alla intäkter och externt till-förda medel används för långsiktiga investeringar i bevarande och biotopvård. Ingen ekonomisk utdel-ning till ägarna. Värdet av ett fiskekort är ungefär fyra gånger större än avgiften.

RESULTATET Omsättningen uppgick till 822 918 (839 615) kronor varav försäljning av fiskekort blev i stort sett samma som året innan 382 118 då den var386 070 kronor. Årsmötets disponerade balanserade vinstmedel från föregående år är 350 023 (435 681) kronor och 66 437 (-84 157) kronor som var resultat för 2024. Årsmötet beslutade enhälligt enligt styrelsens förslag att i ny räkning överföra 416 461 (351 523) kronor.

KVALITETSARBETE, TILLSYN OCH REGLER
Kvalité och tillsyn sköts i egen regi med kompetens och ansvar genom utbildade funktionärer och certifierad tillsynspersonal. Fyra har certifiering för elfiske för kontroll, analyser och fiskevård. Långåfiskets regler innebär att den som har fiskekort kan påpeka för andra fiskare vilka regler som gäller. Långå FVOF tillämpar kontrollavgift.

INFORMATION och MARKNADSFÖRING
Långåfisket är uppskattat och har gott anseende i sportfiskekretsar med starkt varumärke. Långåfiskets logo med 4 rundlar symboliserar ”Långåfiskets fyra ädla”. Trademark finns för bl a Grundsjöröding™, Egennamnet ’Långåljusnan’ gäller Ljusnans sträckning genom fiskevårdsområdet för att särskiljas från andra delar av Ljusnan, t ex Mellanljusnan.
Hemsidan är kanal för fakta om fiskevattnen, fisk-arter, biotoper, regelverk, goda råd och tips om alltifrån säkerhet och matlagning till boendeser-vice. Sportfiskaren får kunskap och service för att planera, genomföra och få bästa upplevelsen av sina fisketurer. Facebook har ca 1 400 anslutna och är välbesökt kanal för Långåfisket och aktualiteter.
Traditionell ’säljande reklam’ används inte. Vi ser inte sportfiskare som ’kunder’ utan som delaktiga och intressenter i ett större sammanhang med uppskattade naturvärden. Telefonservice är inte möjlig av tidsskäl men aktuell information på hem-sidan finns dygnet runt. Tid och arbete prioriteras för fiskevård.

FISKELÄGET vid Långå Skans har blivit klart som mötesplats för besökare att samlas runt läger-elden. Det är alltså inget vanligt rastställe utan ägnat just åt möten, träning, övning och utbildning om fisk, fiske och vår natur. Sedan några år är det fritt fiske för alla besökare där längs stranden och självklart är mötesplatsen öppen för alla
.
GRUNDSJÖPROJEKTET arbetar för Grundsjö-rödingens överlevnad i Grundsjömagasinet. Ägare är länsstyrelsen, kommunen, Fortum Sverige AB, Långå FVOF och Särvsjöns bysamfällighet. Sik fångas genom riktad metod och levereras med system som utvecklats genom stöd från Region Jämtland-Härjedalen och i samarbete med Hushållningssällskapet i Jämtland. Avtal har slutits med Beppe Backman och FABEE i Ljusnedal om vidareförädling av hela fångsten med början 2025. Färs på sik från Grundsjön är favorit i kommunens storkök.

’ECOSJÖN’ En ’Damm i Dammen’ ska skapa en ’sjö i sjön’ som inte torrläggs. Det är en investering i en pilotanläggning med planerad start 2025/26. Idén har utvecklats inom Långåfisket för tio år sen och är inte prövad ännu på något håll. Projektet beräknas kosta ca 13 miljoner kronor med Fortum Sverige AB som ledande aktör.
Sedan årsskiftet har Långå FVOF hela entreprenaden för Grundsjöprojektet inklusive finansiering via statliga anslag och kraftindustrins regleringsmedel, alltså bygdemedel. Detta genom en överenskommelse med Länsstyrelsen och Härjedalens kommun sedan länsstyrelsen ändrat reglerna för bygdemedel där kommunen inte har möjlighet att söka sådana. Fortum Sverige AB är fortsatt huvudfinansiär.

Till styrelseordförande valdes Helge Jonsson och nyvald ledamot i styrelsen är Benny Willson, biolog och expert på ekologi. Benny är nyinflyttad i Långå från Nacka.