Det som kan sägas om sommaren 2019, det är att den var bättre än 2018! Många kände oro inför den här sommaren, att den skulle bli som ifjol med hög värme, torka och alldeles för varmt i vattnen. Det innebar hårda villkor för fiskar och vattenlevande organismer. Sportfisket avstannade och minskade med cirka 20 procent jämfört med 2017.
– Att sportfiskare tog sitt ansvar och avstod från fiske under vissa delar av sommaren i fjol är vi väldigt tacksamma för, säger Helge Jonsson, ordförande i Långåfisket. Då kippade fiskarna efter andan i varmt och syrefattigt vatten och biflödena var mer eller mindre uttorkade. Det innebar i sin tur att fiskens ”skafferi” var magert eller tomt när vattnen började återfyllas.
– De första intrycken av den här sommaren är att antalet sportfiskare har ökat och många har återvänt, men däremot har inte fisket återvänt till det normala. Försommaren och en bit in i juli bjöd på någotsånär hyfsat fiske, men mot slutet av säsongen har det ebbat ut. Det var sparsamt med kläckningar, klart mindre än normalt. Vi delar den erfarenheten med andra jämförbara fiskevårdsområden i de svenska fjällen. Även på norska sidan har man haft liknande erfarenheter. Naturligtvis finns det, som alltid, skickliga fiskare som verkar lyckas trots att vädret är tufft, men många har återvänt från fisketuren med tom fiskekorg, säger han.
Upplevelsen är större än fångsten, brukar man säga, och det gäller även sommaren 2019. Frågan är om den här trenden som visat sig under senare år kommer att fortsätta.
– Det är, som alltid, omöjligt att säga något om hur det blir i framtiden, särskilt när det gäller fisket och hur vädret kommer att bli, säger Per-Ola Persson, som är kvalitetsansvarig i fiskevårds föreningens styrelse och Långåfiskets River Keeper. Han är även operativt ansvarig för Långåljusnan projektet som syftar till att återskapa så mycket som möjligt av naturliga sträckor i den västra delen av Långåljusnan och dessutom ordna nya lekplatser för fiskens naturliga reproduktion i biflödena.
– Vi tolkar förändringarna i naturen som att de beror på ett varmare klimat. Det som är mest bekymmersamt i det sammanhanget är att våra ädelfiskar är beroende av kallt vatten både för sitt normala liv och för att sätta nya generationer till världen. De som gynnas är abborre och gädda.
Alla vatten har fiskeförbud 1 september – 31 oktober, utom Långåljusnan, Skaltjärn, Stortjärn (Långå) och Sångtjärn. Grundsjön har fiskeförbud från 1 september till och med 15 november, samt från 10 maj till en vecka före midsommar. Fiskerättsägare har dock tillstånd till riktat nätfiske efter sik i Grundsjön. Det undantaget hör ihop med Grundsjöprojektets syfte att minska sik populationen i Grundsjön genom bl a nätfiske. I år sker inget fiske med djupa flytnät utan det ordnade uttaget av sik sker med hjälp av två stora ryssjor.
– Det innebär att det finns möjligheter till många fina fisketurer resten av året, säger Helge Jonsson. Än är det inte dags att vinterförvara utrustningen. Höstfisket efter harr är ju en efterlängtad upplevelse för många och antalet sportfiskare under höstmånaderna tycks öka, framför allt bland äldre personer, då många slutat jaga och istället ägnar sig åt fiske som inte är lika krävande. De vackra höstdagarna är i sig en upplevelse och det finns gott om tillfällen att variera med vandring, bär- och svampplockning.
Tack för i sommar! Välkommen i höst! Hälsar Långåfisket.